Wanneer je een aantal kozijnen laat vervangen, dan spreek je als nel over een investering van enkele duizenden euro’s. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat die investering na enkele jaren is verdampt door slecht onderhoud, want hoe je het ook went of keert kozijnen vergen onderhoud, zelfs aluminium en kunststof kozijnen. Van houten kozijnen is bekend dat ze geschilderd moeten worden en dat ze in ieder geval hogere onderhoudskosten hebben. In dit blogartikel zullen we de vraag beantwoorden: kunnen kozijnen onderhouden worden door studenten, ofwel is het een studentenkarwei?

Een emmer en zeep

Kunststof kozijnen kunnen best onderhouden worden door studenten. Ze moeten van te voren alleen goed geïnstrueerd worden, want niet iedere schoonmaakmethode werkt even goed. Schurende reinigingsmiddelen en agressieve schoonmaakmiddelen zijn bijvoorbeeld niet heel erg handig in combinatie met kunststof, zeep is een beter middel om viezigheid weg te halen. Daarnaast kunnen de studenten de kunststof kozijnen waxen, zodat het materiaal een extra beschermlaag krijgt. Hoe kunststof kozijnen schoongemaakt moeten worden vindt u op een website als Kozijnen-web.nl.

U komt op deze website geen werkzaamheden tegen die een student niet zou kunnen uitvoeren, behalve misschien dat ieder kozijn vroeg of laat een keer opnieuw gesteld moet worden. Dit is wel werk voor de echte vakman. Het opnieuw stellen van de kozijnen geldt niet alleen voor de kunststof variant, maar evenzo voor de aluminium variant. Daarmee hebben we ook direct het enige onderhoud aan aluminium kozijnen benoemd. Aluminium trekt van nature geen stof en vuil aan en is daardoor zeer onderhoudsarm.

Natuurlijk kunnen studenten schilderen

Voor houten kozijnen geldt een compleet ander verhaal. U heeft aan hout veel meer onderhoud, uitgedrukt in geld zijn de kosten minstens het vijfvoudige van een kunststof kozijn. Dat komt doordat houten kozijnen na ongeveer vijf jaar geschilderd moeten worden. De meeste mensen besteden dit karwei uit aan een professional, met als gevolg een hoge rekening op de deurmat. Het schilderen van kozijnen zou u best uit kunnen besteden aan studenten, een beetje student kan best schuren en schilderen. In ieder geval kost een student een stuk minder dan een professionele schilder.

Kortom, het onderhoud dat u heeft aan welk type kozijn dan ook kan best worden gedaan door studenten, zolang maar de juiste tools worden aangereikt. Mochten we u op ideeën gebracht hebben, dan kunt u eens informeren op studentenkarwei.nl, dat kan via de contactpagina of u kunt voor advies over kozijnen gaan naar Kozijnen-web.nl.